BTW Inkomstenbelasting

Hoe uw eindejaarsgeschenken fiscaal optimaliseren?

U wilt uw zakenrelaties en personeel verrassen met een eindejaarsgeschenk, maar wel het liefst eentje waarbij ze geen fiscale kater oplopen, dat ook voor uw vennootschap aftrekbaar is en waarvan u de btw kunt recupereren. Hoe zit dat precies?

Fiscaal ideaal geschenk zakenrelaties

Relatiegeschenken: voor 50% aftrekbaar. Volgens de algemene regel is een eindejaarsgeschenk dat u aan uw klant, leverancier of tussenpersoon geeft voor 50% aftrekbaar (art. 53, 8° WIB 92) voor zover de waarde ervan niet hoger is dan € 250 (incl. btw).

Let op!  Geeft u meer dan € 250 uit, dan is dat geschenk voor de fiscus een voordeel alle aard, waarvoor u een fiche 281.50 moet opstellen en waarop uw zakenpartner dan privé belast wordt.

Reclameartikelen: voor 100% aftrekbaar. Mits u een aantal voorwaarden in acht neemt, zijn reclameartikelen zoals pennen, sleutelhangers, kalenders, paraplu’s, … voor 100% aftrekbaar. Het reclameartikel moet een geringe waarde hebben en uw benaming moet er opvallend en blijvend op staan. Het moet de bedoeling zijn om uw onderneming naambekendheid te geven, wat wil zeggen dat u zich beter niet beperkt tot een paar klanten. Een mooie pen met uw benaming op kost u zo na belastingen minder dan deze die u aan uw klant schenkt zonder benaming.

Verbruiksgoederen: voor 50% aftrekbaar. Wijn, champagne, pralines, enz. verpakt in een doos met het logo of de naam van uw vennootschap op, komen niet in aanmerking voor de 100%-aftrek, ook niet als ze een geringe waarde hebben. Er is immers voor de fiscus geen sprake van een blijvende benaming, omdat het gaat om verbruiksgoederen (Comm. IB 53/157) . Geeft u een dergelijk geschenk, dan is dat maar voor 50% aftrekbaar.

Fiscaal ideaal personeelsgeschenk

€ 40 incl. btw = 100% aftrekbaar. Voor zover de waarde van het personeelsgeschenk niet hoger is dan € 40 (incl. btw), is het voor 100% aftrekbaar en wordt uw personeel er ook niet op belast. Het gaat dan om een sociaal voordeel, maar het is voor de fiscus wel vereist dat u het geschenk geeft naar aanleiding van een speciale gelegenheid, zoals Kerstmis of Nieuwjaar of een verjaardag.

Let op!  Die € 40 telt voor het volledige jaar voor alle gelegenheden samen. Wordt die grens overschreden, dan is de volledige kost niet aftrekbaar, ook het deel tot € 40 niet.

Tip.  Voor werknemers met kinderen wordt het fiscale drempelbedrag verhoogd met € 40/kind!

Ook € 40 voor de RSZ. De RSZ heeft ook eigen grensbedragen tot waar die geen sociale bijdragen heft. Voor gelegenheidsgeschenken aan uw personeel hanteert de RSZ een plafond van € 40.

Hoe zit dat met de btw?

Maximaal € 49,99 (excl. btw). De Btw hanteert andere bedragen dan de Belastingen. Is uw zaak of vennootschap niet btw-plichtig, dan is de btw een voor 50% of 100% aftrekbare kost. Is ze btw-plichtig, dan is de btw voor 100% aftrekbaar als het geschenk (of reclameartikel) voor uw zakenrelatie of personeel minder dan € 50 (excl. btw) kost per klant en per jaar. Gaat u boven dat bedrag, dan is er helemaal geen btw aftrekbaar. Een cadeau van € 49,99 excl. btw kost u ook € 49,99. Koopt u een cadeau van € 50 excl. btw, dan is de btw niet aftrekbaar. Bij een btw-tarief van 21% kost uw cadeau dan € 60,50. Die ene eurocent meer kost m.a.w. € 10,51 meer.

Let op 1!  De btw is niet aftrekbaar voor rookwaren en geestrijke dranken (22°). Voor wijn, porto en champagne kunt u dus wel 100% btw recupereren, zolang u maar onder de € 50 blijft.

Let op 2!  De btw-aftrek voor relatiegeschenken geldt enkel voor goederen. Filmtickets zijn voor de Btw een dienst, waardoor u de btw daarop niet kunt recupereren.